Knuffels

Johan is een grote sterke man van rond de 50 jaar. Hij verblijft in een voorziening voor mensen met een matig mentale handicap. Ik ken hem al heel lang en over het algemeen is hij heel lief. Hij komt geregeld fysiek contact zoeken. Hij benadert me dan met zijn armen open om me te omhelzen. Soms vind ik het heel ongepast en zeker als hij me bij verrassing vast neemt. Ik heb het dan niet zien aankomen en dan schrik ik erg.

Ik krijg hem niet uitgelegd dat ik zijn geknuffeld dan niet leuk vind. Als hij me zo vast neemt, dan blijf ik meestal staan, vraag hem om me los te laten en ik wacht dan. Me loswringen heeft geen zin en ik wil hem ook niet pijn doen.

Aanbeveling vanuit geweldbeheersing

Wanneer Johan je nog eens vast neemt op het moment dat jij het niet leuk vindt geef dan verbaal, maar vooral ook non verbaal aan dan je dit niet wil. Wanneer je hem ziet aankomen, ga dan in veiligheidshouding staan en tracht door je bewegelijkheid uit de greep van Johan te blijven. Zeg duidelijk ‘stop, dit wil ik niet’ en met je veiligheidshouding toon je dat ook non-verbaal. Wanneer je bij verrassing vastgenomen wordt, of wanneer zijn greep zo krachtig is dat je hem niet kan ontwijken, ga dan in ijsbreker staan. Je ene hand plaats je in je nek en je andere arm plaats je over je hoofd. Je ellebogen zijn naar voren gericht. Hiermee geef je fysiek aan Johan aan dat je nu niet wil geknuffeld worden.

In de opbouw van het verdere contact met Johan lijkt het ons wel aangewezen om momenten te zoeken waarop knuffels wel kunnen. Tracht ook met Johan communicatiemethoden te vinden die kunnen helpen om elkaars intenties duidelijk te maken, vb SMOG (spreken met ondersteuning van gebaren), visualisaties, enz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: